Η ψυχολογία των παιδιών πολλές φορές παίζει ρόλο στην εμφάνιση της δυσκοιλιότητας. Το παιδί είναι δυνατό να καθυστερεί την αφόδευση για να αποσπά την προσοχή. Μερικές φορές η λεκάνη της τουαλέτας είναι πολύ ψηλή για να επιτρέπει την λήψη κατάλληλης θέσης για προσπάθεια προς αφόδευση.
Παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα που συνήθως προκαλούν δυσκοιλιότητα όπως εκκολπωμλατωση, το ευερέθιστο έντερο, οι όγκοι του παχέως εντέρου και του ορθού.
Συμπτώματα τα οποία συνοδεύουν τη δυσκοιλιότητα είναι πονοκέφαλος, ανορεξία, οσφυοιεροκοκκυγικός πόνος, αδυναμία, ζάλη, αίσθημα πλήρωσης και χαμηλή κοιλιακή δυσφορία.
Η συχνή χρήση υπακτικών οδηγεί σε νωθρότητα του εντέρου με αποτέλεσμα να απαιτείται η χρήση υποκλυσμού. Ο φαύλος κύκλος υποκλυσμών και υπακτικών έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές την ανάπτυξη ευερέθιστου εντέρου.Για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας απαραίτητη είναι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών.
Σύμφωνα με NASPGHAΝ για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας σε νήπια και παιδιά χρειάζεται:
– Αυξημένη πρόσληψη υγρών.
– Αυξημένη πρόσληψη χυμών με σορβιτόλη (δαμάσκηνο, αχλάδι, μήλο).
– Αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών και συγκεκριμένα άπεπτων φυτικών ινών που περιέχονται στα πιτυρούχα δημητριακά, στα όσπρια, στους ξηρούς καρπούς μαζί όμως με τη φλούδα και πάνω απ’ όλα στα φρούτα και τα λαχανικά, από τα οποία τα σπουδαιότερα είναι τα πορτοκάλια, τα μήλα, τα καρότα και τα λάχανα γιατί το άπεπτο υπόλειμμα αυτών έχει την ικανότητα να συγκρατεί νερό.
Επίσης η καθημερινή άσκηση και η λήψη νερού ενδείκνυται, από τη μία για να τονωθούν οι κοιλιακοί μύες και από την άλλη να μη γίνουν σκληρά τα κόπρανα.