Η τροφική αλλεργία μπορεί να προκληθεί από την τροφή και μπορεί να είναι ήπια με κρίση διάρροιας ή έντονη με δυσκολία στην αναπνοή και αναφυλακτικό σοκ.

Οι τροφικές αλλεργίες συνήθως οφείλονται στο αγελαδινό γάλα και τα αυγά. Επίσης μπορεί να προέρχονται από καλαμπόκι, σόγια, σιτάρι, φιστίκια, καρύδια, ψάρια, οστρακοειδή.

Πιθανά συμπτώματα αλλεργιών:

  • Γαστρεντερικό

εμετό/διάρροια/αιματηρές κενώσεις/κολικός/κράμπες/δυσκοιλιότητα/αέρια/δυσαπορρόφηση/κολίτιδα/εντεροπάθεια

  • Δέρμα

έκζεμα/δερματίτιδα/εξάνθημα/κνίδωση/ερεθισμένος ποπός και πρωκτός/φαγούρα/ωχρότητα

  • Αναπνευστικό

Δυσκολία στην αναπνοή κλπ

Είναι σημαντική η καταγραφή των τροφών που καταναλώνει το άτομο  για εντοπισμό της ύποπτης τροφής! Αφού εντοπιστεί η ύποπτη τροφή αφαιρείται από το διαιτολόγιο του ατόμου.

Η διατροφική υποστήριξη σε τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες κρίνεται απαραίτητη για την καθοδήγηση σε εναλλακτικά τρόφιμα για την κάλυψη του ατόμου σε θρεπτικά συστατικά.