Δείτε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το επάγγελμα του διαιτολόγου – διατροφολόγου αλλά και τι περιλαμβάνει μια συνεδρία σε διαιτολογικό γραφείο.

Ποια είναι ακριβώς η δουλειά του διαιτολόγου διατροφολόγου;

Ο διαιτολόγος διατροφολόγος είναι ο επαγγελματίας υγείας που θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις διατροφικές σας επιλογές προς το καλύτερο.

Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται να επισκεφτώ έναν διαιτολόγο διατροφολόγο;

Η επίσκεψη σε έναν διαιτολόγο διατροφολόγο είναι απαραίτητη όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα υγείας που συνδέονται άμεσα με τη διατροφή πχ διαβήτης, υπερλιπιδαιμία κλπ.

Ακόμη ο διαιτολόγος διατροφολόγος θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.(είτε αύξηση βάρους είτε μείωση βάρους.

Πως θα καταλάβω ότι βρίσκομαι σε νόμιμο διαιτολογικό γραφείο;

Κάθε νόμιμο διαιτολογικό γραφείο υποχρεούται να έχει σε εμφανές σημείο την άδεια λειτουργίας του χώρου (η οποία εκδίδεται από την υγειονομική υπηρεσία).

Ζητήστε να δείτε εάν δεν υπάρχει σε εμφανές σημείο το πτυχίο που αναγράφεται ο τίτλος σπουδών του διαιτολόγου διατροφολόγου και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Νόμιμα ασκούν το επάγγελμα οι πτυχιούχοι διαιτολόγοι διατροφολόγοι ΑΤΕΙ , ΑΕΙ ή αντίστοιχου τίτλου αναγνωρισμένο στην Ελλάδα με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Ποια είναι η κατάλληλη δίαιτα για να χάσω γρήγορα βάρος;

Δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή για την μείωση του βάρους. Ο διαιτολόγος διατροφολόγος συντάσσει διατροφικό πλάνο σύμφωνα με το ιστορικό υγείας , τις προτιμήσεις , ωράρια εργασίας κλπ με τελικό στόχο την βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και ως αποτέλεσμα αυτού μειώνεται το βάρος μέχρι του ιδανικού σε κάθε άτομο.

Υποκατάστατα γεύματος και μείωση βάρους γιατί όχι ;

Τα υποκατάστατα γευμάτων χρησιμοποιούνται κυρίως σε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας. Σε έναν υγιή ενήλικα ή παιδί που απλά θέλει μείωση βάρους είναι περιττά. Με την βοήθεια του διαιτολόγου διατροφολόγου μπορεί να πετύχει ένα υγειές βάρος τρώγοντας πραγματική τροφή!

Τι περιλαμβάνει η 1η συνεδρία σε διαιτολογικό γραφείο, τι χρειάζεται να έχω μαζί μου;

Η 1η συνεδρία σε ένα διαιτολογικό γραφείο περιλαμβάνει τα παρακάτω

  • Γνωριμία με το χώρο και τον υπεύθυνο διαιτολόγο διατροφολόγο.
  • Λήψη ιατρικού ιστορικού, απαραίτητη και η προσκόμιση πρόσφατων αιματολογικών – γενικών εξετάσεων. Εάν αντιμετωπίζεται κάποιο πρόβλημα υγείας προσκομίστε και τις εξετάσεις που το αφορούν.
  • Λήψη διατροφικού ιστορικού, απαραίτητο για την σύνταξη του εξατομικευμένου πλάνου διατροφής.
  • Σωματομετρία με χρήση μεζούρας ή με τελευταίας τεχνολογίας αναλυτή σύστασης σώματος.
  • Ανάλυση σύστασης σώματος όπου αξιολογείτε η άλιπη μάζα σώματος,ο λιπώδης ιστός, βασικός μεταβολισμός, ενεργειακές ανάγκες κλπ
  • Συμβουλευτική διατροφής σύμφωνα με τα προβλήματα υγείας του ατόμου εάν υπάρχουν.
  • Σύνταξη εξατομικευμένου πλάνου διατροφής.
  • Διάρκεια 1η συνεδρίας ~40λεπτά.
Χρειάζεται κάποια προετοιμασία για να κάνω λιπομέτρηση;

Ναι χρειάζεται να τηρήσετε τις παρακάτω προϋποθέσεις για να έχετε αξιόπιστα αποτελέσματα της ανάλυσης σύστασης σώματος.

  • Τουλάχιστον 3ώρες πριν να έχει καταναλωθεί το τελευταίο γεύμα πριν την μέτρηση έτσι ώστε να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της πέψης.
  • Να μην γίνει μεγάλη κατανάλωση υγρών 1-1.30 ώρα πριν την μέτρηση.
  • Να μην καταναλώσετε προϊόντα που επηρεάζουν τους ηλεκτρολύτες 2 ώρες πριν την μέτρηση και γενικώς να μην έχετε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αυτών την ημέρα της μέτρησης (πχ αναψυκτικά, καφές).
  • Να μην έχετε καταναλώσει αλκοόλ τις τελευταίες 24 ώρες πριν την μέτρηση.
  • Οι γυναίκες να μην βρίσκονται στις πρώτες μέρες του έμμηνου κύκλου.
  • Να μην έχει προηγηθεί έντονη άθληση την ίδια ημέρα.
  • Η μέτρηση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε άτομα με βηματοδότη ή οποιοδήποτε άλλο ενεργό εμφύτευμα καθώς και σε γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη.
faq