Το δαμάσκηνο είναι ένα φρούτο με γλυκιά γεύση και ωραίο άρωμα. Είναι ο καρπός της δαμασκηνιάς. Ανήκει στο γένος Prunus (προύμνος ή προύνος), μαζί με τα ροδάκινα και τα κορόμηλα.
Έχει σχήμα ωοειδές ή ελλειψοειδές και χρώμα βαθύ μπλε ή μοβ όταν ωριμάσει. Τρώγεται νωπό ως φρούτο, ή αποξηραμένο χωρίς να αλλοιωθούν τα θρεπτικά του συστατικά. Γίνεται μαρμελάδα, χυμός και χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική.
Το δαμάσκηνο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Περιέχει επίσης βιταμίνη Α, ασβέστιο, κυτταρίνη και μαγνήσιο.Η Κίνα είναι πρώτη στον κόσμο σε παραγωγή δαμάσκηνων. Ακολουθούν η Ρουμανία, οι Η.Π.Α και η Σερβία.
Στην Ελλάδα η οργανωμένη καλλιέργεια είναι περιορισμένη και γίνεται κυρίως στο βορειότερο τμήμα της χώρας: στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία. Το δαμάσκηνο είναι επίσης χαρακτηριστικό προϊόν της Σκοπέλου.
Ας δούμε αναλυτικά τα θρεπτικά συστατικά που μας προσφέρουν τα δαμάσκηνα!
Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου αφού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες κι έτσι βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.Ακόμη είναι πλούισα σε αντιοξειδωτικά , τα οποία μας προστατεύουν απο τις ελεύθερες ρίζες.