Δαμάσκηνο. Ένα superfood της διατροφής μας!

pexels vladimir gladkov 6208157Το δαμάσκηνο είναι ένα φρούτο με γλυκιά γεύση και ωραίο άρωμα. Είναι ο καρπός της δαμασκηνιάς. Ανήκει στο γένος Prunus (προύμνος ή προύνος), μαζί με τα ροδάκινα και τα κορόμηλα.

Έχει σχήμα ωοειδές ή ελλειψοειδές και χρώμα βαθύ μπλε ή μοβ όταν ωριμάσει. Τρώγεται νωπό ως φρούτο, ή αποξηραμένο χωρίς να αλλοιωθούν τα θρεπτικά του συστατικά. Γίνεται μαρμελάδα, χυμός και χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική.

Το δαμάσκηνο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Περιέχει επίσης βιταμίνη Α, ασβέστιο, κυτταρίνη και μαγνήσιο.Η Κίνα είναι πρώτη στον κόσμο σε παραγωγή δαμάσκηνων. Ακολουθούν η Ρουμανία, οι Η.Π.Α και η Σερβία.

Στην Ελλάδα η οργανωμένη καλλιέργεια είναι περιορισμένη και γίνεται κυρίως στο βορειότερο τμήμα της χώρας: στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία. Το δαμάσκηνο είναι επίσης χαρακτηριστικό προϊόν της Σκοπέλου.

 

Ας δούμε αναλυτικά τα θρεπτικά συστατικά που μας προσφέρουν τα δαμάσκηνα!

Ενέργεια 46 kcal
Υδατάνθρακες 19,4gr εκ των οποίων σάκχαρα 9,9gr
Πρωτεΐνες 0,7gr
Λιπαρά 0,3gr
Ω6 Λιπαρά οξέα 44mg
Φυτικές ίνες 1,4gr
Κάλιο 157μmg
Φώσφορο 16mg
Μαγνήσιο 7mg
Φθόριο 2mcg
Σίδηρο 0,2mg
Βιταμίνη Κ 6,5mcg
Βιταμίνη Α 345 IU
Βιταμίνη C 9,5mg

Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου αφού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες κι έτσι βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.Ακόμη είναι πλούισα σε αντιοξειδωτικά , τα οποία μας προστατεύουν απο τις ελεύθερες ρίζες.